I forbindelse med forestående utvikling av flere bunadslipsmodeller fra den sørlige delen av Trøndelag dro vi sør for Trondheim opp til Løkken verk for å speide etter spennende historier & steder. 

På veien stoppet vi ved den nylig oppsatte Thamspaviljongen på Bårdsgård Herregård. Paviljongen ble tilvirket av M. Thams & Co på Strandheim Brug på Orkanger. Paviljongen var opprinnelig en bestilling fra den norske stat til verdensutstillingen i Chicago i 1893. Siden 1935 har den stått som hovedattraksjon i innvandrermuseet Little Norway i Wisconsin.

I 2015 kom paviljongen hjem til Orkanger gjennom et langsiktig arbeid i av ildsjeler i prosjektet "Heimatt", høsten 2017 ble paviljongen åpnet. 

Bårdshaug herregård på Orkanger, hjemmet til gründeren og verdensmannen Christian Thams, ble satt opp i 1860.

Historien om Christian Thams og Bårdshaug herregård er en del av historien om dynastiet Thams. Dynastiet som bidro til vekst og rikdom for et helt dalføre, de omkringliggende distriktene, og historien om en av Norges mest rikholdige, omfattende og lengstlevende gruvesamfunn.

 

Fotograf Jarle  og Christian Thams:-)

Hjørne – og havestua – damenes stuer – tjente som oppholdsrom for damene når det var selskaper på herregården, og i hjørnestua finner vi blant annet husets flygel.  Havestua har utgang mot parken, som på Thams’ tid var vesentlig større enn hva den er i dag. I dag benyttes gjerne disse stuene i forbindelse med middagselskaper i spisestua eller biblioteket. (Tekst: Nettsider Bårdshaug herregård

Baronesse del Sprenglers værelse. Ett av de fantastisk velholdte og intakte soverommene i 2. etg. DEN følelsen:-) Beste av alt? Du kan bo der:-)

Orkla industrimuseum er åpent hele året, vi storkoste oss på informasjonssenteret og fikk fantastisk service av dagens vert Arnfinn Skjevdal. Til alt overmål har han faktisk også jobbet i gruvene de siste årene av driften før alt stengte ned i 1987 etter 333 år med sammenhengende drift. 

De 333 årene med utvinning på Løkken verk er en historie i seg selv. Gammelgruva var dessverre stengt for vintersesongen, men åpner igjen 1. juni. 2018. Utenom sesongåpnet kan man bestille egne omvisningsturer.

Nydelig stemningsbilde fra svunne tider. En tid med store kontraster:-) (Fotograf ukjent)

Vi avsluttet dagen med sen lunsj på Bergverkskroa, med karbonadesmørbrød av vilt fra Orkladal. Bergverkskroa kan smykke seg med mange høythengende priser for ren mat basert på godt håndtverk hvor mange av råvarene er lokale. Espressoentusiasten Fru Sptzbrgn falt dessuten helt i staver over å få ekte espresso såpass langt unna kaffebarene i Trondheim. Kudos til Stein Dyrseth & stab for ekte vare:-)